Viser arkivet for februar, 2012

Photo

Utenriks #Litteraturhuset

Det er ingen tvil om at Litteraturhuset og ansettelsen av daglig leder engasjerer bergenserne. Men hva tenker utlandet? Jeg sendte min utenriksmedarbeider til Kilimanjaro (Afrika) for å finne ut mer.

FRA UNGKUL’S UTSENDTE

Også her nede ved foten av Kilimanjaro – det betyr jo ikke “bokfjellet” for ingenting, er ansettelsen av Kristin Helle-Valle breaking news. Folk stopper hverandre på gaten for å avreagere at det endelig er tatt en av gjørelse. Frukt og grønnsakhandlerne kaster varene sine høyt opp i luften av glede. Mens andre bare står og ser kontemplerende ut i luften. Fordi de kanskje har hatt en annen favorittkandidat, men så ble det altså Kristin allikevel. “Ja, ja” tenker de, før de vender tilbake til den nye bestselgeren de er i ferd med å ta knekken på. Det er bare i krokene på de minste, mest off the track opposisjonelle bokkafeene i Kilimanjarotraktene det skumles om at Kristin ikke er det beste valget som kunne gjøres. Men slike kafeer er det heldivis svært få av i disse traktene.

Keenadiid Kagwema – Kilimanjaro

Knut Nærum

Norges morsomste mann gjestet i går Det Akademiske Kvarter i anledning protestdagene i Bergen. Nærum leste fra bøkene sine samt fortalte oss litt fra sitt «begivenhetsløse liv» (han om det). Fredag kveld sovnet satirikeren til lyden av krangel utenfor hotellet. Det sluttet med at noen sa «au» og så ble det stille. Bergen er jo en vedvarende protestfestival. Dere er så sinte. Så hvorfor «protestdager»?

Godt forsøk. Nærum beklaget at han ikke klarte å uttrykke nok raseri.

Nærum er ingen rasende person. Han var litt opprørt på 80-tallet, men ikke nå lenger, beklaget han. Det eneste han i dag er motstander av er særskrivingsfeil og likegyldighet. Da det ble åpnet opp for spørsmål, reiste jeg hånden i været; har du noen historier fra Litteratursymposiet i Odda? Med kodeord nachspiel? Jeg spør for en venn, la jeg til. Nærum smilte kledelig og sendte sin hilsen til barna på biblioteket i Odda, som dessverre ikke fikk besøk av satirikeren (…). Men Nærum lover å komme tilbake til Odda, til barna og til nye nachspiel.

Protestdagene i Bergen varer til 1. mars. Utnytt det!

Photo

Photo

Vokalsprell i kofferten

Førdejenten, Thea Hjelmeland står for tiden på norske scener, men har hovedbase i Paris. Jeg benyttet meg av anledningen og tok en prat med artisten bak albumet “Oh, The Third”.

Du startet innspillingen av ditt debutalbum i 2007, men så stakk du av til Cuba.
Hva skulle du?

Vekk. Finne meg selv. Danse Salsa.

Hvordan endte du opp i Paris i 2008?
Jeg så en fransk trailer med nydelig musikk. Så jeg tok kontakt med musikeren, og det endte med at jeg fikk jobb i hans management i bydelen Montmartre.

Navnet «Oh, The Third» hva betyr det?
Jeg prøver å bryte all logikk om at dette er første album. Jeg har jobbet så mye med musikk at det føles som mitt tredje album.

Hvordan fikk du med deg selveste Jarle Bernhoft som produsent?
Jeg møtte han på en pub i Førde. Han likte musikken min og vi holdt kontakten. En dag spurte jeg Jarle om han visste om en god produsent. Da foreslo Jarle seg selv.

Lever du av musikken nå?
Ja. Bor i koffert og lever enkelt. Litt sånn nomade.

Thea-life. Jakken på klar for å springe, og macen på fanget.

Hvordan ser en typisk dag ut?
Dagen starter med å besvare mail på sengekanten. Så står jeg opp og spiser frokost. Deretter drar jeg på øving med musikere mine. Franskmenn er veldig på dette med mat, så lang lunsj. På kvelden drar jeg gjerne på kino med venner.

Kommer du tilbake til Norge og Førde tror du?
Nå bor jeg like mye i Førde og Paris, det er en god kombinasjon. I Førde er det ingen komplikasjoner, men jeg er også mye i andre norske byer. Det er ikke sånn at jeg sitter på et kjøpesenter i Førde.

Blir det verdenslansering?
26 mars begynner den internasjonale lanseringen av “Oh, The Third” i Paris. Har hyret inn en PR agent og satt skikkelig mat på raideren.

På scenen håndterer du både mandolin, banjo, gitar og ukulele. Fortell!
Jeg begynte å spille piano på barneskolen og gitar på ungdomsskolen. Min far er musiker (frontfigur i Good Time Charlie) og han samler på instrumneter. Jeg har alltid forsynt med grovt fra samlingen hans. Men det er ikke alltid like lett med så mange instrumenter når jeg skal ut å fly.

Søndag 26. februar kl 20.00 har Thea plateslipp på Logen Bar i Bergen.
Thea håper det blir stappfullt sånn at publikum må sitte på scenen.

Nå kan vi glede oss på alvor!

Vi har ventet lenge på Litteraturhuset i Østre Skostredet. Etter en lang prosess er endelig sjefen på plass. Tirsdag 14.februar, kunne Kristin Helle-Valle puste lettet ut, hun fikk beholde jobben som daglig leder for det kommende litteraturhuset i Bergen.

I vinduet kan du skimte meg som står og venter i Østre Skostredet 5-7.

Men hva har sjefen tenkt å fylle huset med? Og blir det plass til ungdommen?
Jeg sendte den travle Kristin Helle-Valle et par spørsmål.

  • Hva betyr litteratur for deg? MYE. Kan ikke leve uten.
  • Hvem er din yndlingsforfatter? Doris Lessing.
  • Hva er ditt favorittsted i Bergen? Smugene og de krokete gatene.
  • Hvem er drømmegjesten din til åpningsdagen? Siri Hustvedt og Paul Auster – men de kommer ikke før i januar
  • Blir det ungdoms-arrangement på Litteraturhuset? Ja.
  • Kan du love at Litteraturhuset åpner høsten 2012? Ja! Og det er det entreprenøren som har lovet!

Du kan høre mer om Helle-Valles planer for litteraturhuset på neste Manøver.
Møt opp på Chagall i Vaskerelven 1, torsdag 23.februar kl 19.00.

Photo

Photo

DNS søker unge stemmer

Mange ungdommer er (dessverre) ikke interessert i teater, men den ferske teatersjefen på Den Nationale Scene har store planer om å snu trenden. Nå skal det lages teater av ungdommers egne historier. 15 september er det urpremiere på Drømmebyen (Bergen), -et teaterstykke av og for ungdom.

Drømmebyen Bergen?

Redd? Sint? Forandret? Forelsket? Det kan bli teater av det!

Teatersjef Haaland invitererdeg til å medvirke som tekstforfatter. En egen hjemmeside er opprettet og er allerede full av små fortellinger. Nå venter vi bare på dine opplevelser som ungdom i Bergen! Det er ikke snakk om et manuskript, men et par setninger. Kanskje er det nettopp din historie som blir iscenesatt?

Klikk deg inn og fortell din historie!