Ikke undervurder unge seere

TV-kanalene kjemper om seergruppen ungdom/unge voksne,- men undervurderer oss hele tiden.

Hva er det egentlig som er i ferd med å skje med norsk tv? Det interaktive gameshowet “Bingo Bingo” fra TV2 ble tatt av plakaten. Programlederne var tre pene unge kvinner, kjent fra andre tv-program. Men Kjendisene Jorun Stiansen fra idol, Synne Bolstad fra Farmen og blogger Anette-Marie Antonsen var likevel ikke nok trekkplaster. Spillet «Bingo» hører ellers hjemme hos besteforeldre…

Det ferske NRK programmet «Tweet4 tweet» har hatt to sendinger og er slaktet både av pressen og publikum. Her er det også 3 unge mennesker, kjent fra andre program, som skulle fengsle ungdommen. Det ble en flau affære (såkalt pute-tv). Programmet som skulle oppsummere uken på Internett endte isteden opp som programmet som ble oppsummert på Internett (Twitter). I programlederrollen finner vi (selvsagt) den pene Skavlan, men det er ikke nok. I begge program er det pøst på med hysteriske kostymer, rekvisitter og høyt tempo (Bingo Bingo) banning, intern-humor og kjendis-sladder (Tweet4tweet). Programmene prøver for hardt å bli likt. Husk; “less is more”. Begge programmene mangler gode poenger i form av tekstlig innhold, og minner mest om barne-tv for de minste.

«Tweet4tweet» har mer neddempet studio enn «Bingo Bingo», men pga manglende innhold er det bare nok et tamt tv-program. Og skulle ikke Tweet4tweet oppsummere uken på Internett? Til nå har de kun gulpet opp kjendis-tweets og ramset opp noen Facebook sider. Hva med alt det andre (saklige) som finnes på verdensveven? Blogger, you-tube, nyhetssider, filmklipp osv…?

Hvorfor lages disse programmene? Tror Norsk tv at publikum ønsker å se bambi på isen, folk som dummer seg ut på tv? Eller kjendiser i nytt format? Uerfarne programskapere er gjerne billigere, men ungdommelighet og utseende kvalifiserer ikke til å lage tv. Kan ikke de drevne få gjøre det de kan og la de unge lære av dem? Unge mennesker bør ikke lokkes til tv-skjermen av andre unge, pene, ved hjelp av hysterisk scenografi, hits og andre over-moderne greier.

Vi ønsker tv med innhold. Noe av det beste jeg ser på tv er «Nytt på nytt». Programmet er gull kun basert på praten. Det trenger ikke pøse på med kostymer og sceneskift. Det beviser at det er mulig å lage godt tv hvor det man sier holder mål. Almaas gjør en og annen ablegøye, men han vet alltid når leken bør ta slutt. I tillegg til god humor har programmet nyhetsverdi.

Et annet program som leverer i pose og sekk (innhold+ ablegøyer) er «Norsk attraksjon» med Linda Eide. Hun har både sterke kostymer og høyt tempo. Men så følger hun også opp med gode poeng som forteller oss noe. Derfor lykkes hun også med å trekke publikum i alle aldre.

(Innlegget stod på trykk i BT 24.01.12.)


Vist 567 ganger. Følges av 4 personer.

Kommentarer

Meget bra innlegg med gode poenger. Nytt på nytt er bra nettopp fordi det er både morsomt, aktuelt og lærerikt uten å være slitsomt eller krampaktig.

Du vet du er blitt voksen når du skriver leserinnlegg med setningen «Vi ønsker tv med innhold»

Ok, Vidar, jeg tar hintet. Jeg innrømmer at jeg begynner og bli voksen. #Stønn

Haha, sånn går det Johanne. Eg lurer også på kva den gjengse ungdom synes. tennåringar kan vere dei verste kritikarane, det hender det skal ein del til for å imponere. spesielet er det vanskeleg å unngå minefeltet av alt som er ‘kleint’. Eg las litt på twitter om “Tweet4tweet” og fekk med meg at “alle” hata det, bortsett frå to unge jenter som synes det var KJEMPEkult! Kanskje me berre ikkje ser dei som faktisk likar programmet i det offentlege rommet? Eller kanskje det er berre to ut av tusen som liker det, og at det betyr at det ikkje er godt nok. punktum.

Ja, det lurer jeg også på! Hva synes ungdommen?
Leste akkurat på Twitter at kveldens panelgjester er nok en gang to kjendiser (Halvor og Odd Magnus).
Og når skal jentene få slippe til egentlig?
Jeg er spent på om programmet kommer til å bli tatt av plakaten…

Hva synes de unge om P3? (Eller Radio Grunnerløkke som den burde vært kalt) Jeg trenger bare å ha kanalen på i noen få minutter før ordene “dildo, kuk, fitte, sæd, tiss, blod, eller bæsj” er nevnt. Det resterende er bare tomprat og fnising. Er det dette ungdommen vil ha?

Tror unge mennesker liker P3 pga av musikken og tomprat. Jeg tror likevel ikke vi skal undervurdere ungdommen. Tilbudet er ikke så stort, vi må tilby dem bedre kvalitet og flere alternativer. Men det er jo umulig å vite om kjendis-dyrkelsen kommer fra media eller oss. Litt tull er jo bare sunt, men må det være enten eller?

Unge mennesker liker P3 pga av tomprat?

Ja, som i en flukt fra hverdagens plikter og matte-pugging. Men jeg tror det er musikken som trekker mest. Hits er visst alt. Hva tror du?

Jeg tror ikke P3 er så veldig populært. Mine egne tenåringer fnyser av hele kanalen.

Elevert tomprat er topp! Derfor liker jeg P3. Litt «dildo, kuk, fitte, sæd, tiss, blod, eller bæsj» gjør seg godt i denne sammenhengen. Det er nok mer vi i 30-åra, spesielt vi som er på vei ut av de åra, som digger kanalen. Vi som satt klistra ved radioapparatet og hørte IRMA 1000 da vi egentlig skulle vært på forelesning.

IRMA 1000 hører jeg på CD innimellom. Det er knall. Men har ikke begynt å høre på P3 enda. Må bli litt mer voksen først.

Dildo, kuk, fitte, sæd, tiss, blod, eller bæsj……. Unnskyld meg Haagensen, men jeg ville følt meg passe idiot om jeg betalte lisenspenger for å digge rennesteinshumor.

Har rennesteinen humor? Og er den dårlig? Hilsen Herr Passe Idiot AKA Passet Påskrevet Av Åndssnobb

Nei Haagensen, rennesteinen har ikke humor. Det er bare en stein det Herr Haagensen. Den renner ikke heller. Slik uvitenhet kan gjerne skyldes nettopp nivået P3 står for.

PS. Jeg ser at du kan ha behov for en mentor. Bare spør om du lurer på noe, så skal jeg se hva jeg kan gjøre.

Synes dere bruker dårlige (barnslige) ord i kommentarfeltet mitt, med tanke på at jeg prøver og bli voksen.
Sånn ellers, liker jeg godt engasjementet!
PS: husk at humor finnes også i elendigheten.

“Prøver og bli voksen”? Du mener “prøver å bli voksen”.

Men OK. Jeg skal prøve å unngå stygge ord.

Jeg er jo under opplæring. Skal øve på å-og-regelen i helgen.

Beklager Johanne. Det var virkelig ikke meningen å forsure kommentarfeltet. Vi får skjerpe oss, Yngvar. Jeg tar ansvar for at jeg ble sur og grinete. Det kommer lett når noen begynner å tiltale meg med etternavn og setter karakter på meg og min smak.

Jeg har opptil flere mentorer i min krets. Det er de blitt som følge av at de inspirerer meg til å nå nye mål i livet. Du må gjerne forsøke å gjøre deg til mentor for meg, Yngvar. Da må du vise hva du kan inspirere meg til å bli :-) #spent

Jeg kan blant annet stå på hender mens jeg leser aftenbønn. Slå den!

Nye bilder